Om jugger

Allmänt

Läs mer

 

Regler

regler title.serendipityThumbJugger är en ny sport, som rugby och fäktning blandad. Lagsport och singelsport i ett. Idén stammar från en amerikansk film, Blood of Heroes (1989). Jugger spelas att två femmanalag. Fyra "gardespelare" håller stavar som kallas för ”pomporna”, och den femte spelare kallas för ”qwik”, som kan ta bollen och få en poäng. Upp till tre avbytare tillkommer i en juggermatch.

Sjufo skulle inte, och, faktiskt, kan inte bestämma hur man skulle spela jugger. Det skulle varje grupp bestämmer sig själv. Våra regler har skapats för att ha samma regler på våra turneringar. Vi håller mest på tyska regelboken, därför att tyska reglerna är faktiskt mer eller mindre internationella standarden, med irlänska dubbelregel. Så kan vi delta i internationella turneringar t. ex. i Spanien, Tyskland eller Irland utan problem. Vi också deltar i den internationella ledarsdiskussionsgruppen "Dog Towns".
Gärna delta i "pompemästerskapet", för vilken ni bara skule trycka ut pappern ... och börjar med dueller!

Nya ord:

pompe [n] pompe - pompan - pompor - pomporna.

Qwik [n] Qwik - qwiken - qwikar - qwikarna

Gärna => ladda regler ner som PDF.

qwik ne

 

Där finns fem pomper:

StavTopzp lp
Stav, topz och långpompe ("svärd"),

Sköldp kedja
sköld och kedja.

Bara qwik kan ta bollen och vinna en poäng genom att placera den i målet. Hans medspelare skyddar honom med deras pomper. En beröring med en pompe är en träff, bara huvudet och händerna gäller inte. Den som blir träffas går ner på knä i 8 sekunder (5 "stenar" eller trummaslag); efteråt kan de resa sig igen och fortsätta spela. Det finns ca 80 team i Tyskland, flera i Spanien, Irland och Australien och även i söder Amerika och USA.

 

Byggmästare

byggmästareRedskapen i jugger byggs själv av spelaren. Svenska juggerförbundet bjuder både kurser och certificatet "certifierad byggmästare". För att få certifiering genomförs ett prov med praktiska och teoretiska delar med Sjufos bygginstruktör och två medlemmar av styrelsen som kontrollanter.

 

Turneringar

Juggerturneringar är lugna och roliga affärer. Oftast påminner de om festivaler med en musikband, bbq osv. på kvällen. Att vinna kommer inte först (men nästan självklart) i jugger!  I Berlin deltog 61 lag + 4 barnlag på Tyska Mästerskapet 2012. I 2015 håller vi första interkontinentala turneringen Järnsvenskan med deltagare från Europa och Australien, 4 länder och 10 lag.


En turneringsplan mäter 40 mot 20 meter, oftast med avskuren kanter på 5 meter.

Två domare.
Det är oftast svart för en domare att se om någon blir träffas, därför är "fair play" viktigare än t.ex. i en fotbollsmatch. Belöning är helt enkelt spelet och att man kan ha det roligt: Utan "fair play" går spelet just sönder.

4 domare följer spelet: En huvuddomare, en linjedomare och två måldomare (en på varje sidan av planen).

Huvuddomarelinjedomare

maldomare maldomare

Två domare pratar med en spelare.

Kette gegen Läufer

 


 

Pompemästerskapet

Ladda ner duellistan som en PDF

  • Det är lätt att delta i pompemästerskapet. Just trycka ut listan och börjar med dueller när som helst, var som helst du vill!
  • Pompemästerskapet är ett individuellt duellmästerskap.
  • Pompemästerskapet skulle spelas så lugnt om möjligt.
  • Bestämmer själv om ni behöver en domare eller om ni skulle spela på en plan (t. ex. 8x8 m).
  • Efter en träff / poäng tar både spelare grundställning igen, hälsar (slår pomper mot varandra) och börja.
  • Varje typ av pomper kan göra en duell mot samma pompertyp. Man kan spela två gånger mot samma spelare per säsongen.
  • Både kommer överens för tiden för duellen.
  • Om en spelare skulle spela men sin motspelare skulle inte, så förlorar motspelaren 0:3.
  •  Även qwik kan göra ett mästerskap. T. ex.: Qwikar står 10 m mot varandra. Bakom varje qwik ligger ett mål. De kan brotta som vanligt.
  • Efter säsongen kan man räkna poäng tillsammans. De bästa kan göra en mästerduell på en turnering.

 


Spelpositioner

Där finns upp till fem av sex spelpositioner (fem gardespelare och qwiken) i en juggermatch. I en juggergrupp finns även mer, t. ex. kapten, ledare och byggmästare.

Definitioner enligt The International Jugger Bog positioner. En spelare kan ha flera symboler, men bara ett eller två pomperpositionssymboler (de som han/hon normalt spelar med).

juggerpositioner

Gardespelare: Alla som spelar med pomporna (och skulle skyddar qwiken). 

Kedjabrytare: En spelare specialiserad i spela mot kedjor.  

Kapten: Prater med domaren om där finns oroligheter, fredsmäklare vid diskussion mellan lag, samordnar avbytarna osv. 

Lagsmästare: Ordförande. Huvudsperson och samordnare i alla frågor om juggergruppen (inte bara laget).

Byggmästare: Ansvarig för juggergrejer. Vet hur man bygger pomporna, lagar dåliga pomper, kollar på säkerhet osv.

BBQMästare: Väldigt viktig person. Gör bästa BBQ på turneringar, men också kollar på lagsförråd (vatten, energiekällor osv.) vid matchar.

Legosoldat: En spelare som spelar för ett annat lag eller tillhör inte till ett lag och just spelar för olika lag vid matchar.

Juggermästare: Symboler ska bara användas av de som har största erfarenhet i jugger:Juggermästarna. De har 5 eller mer års aktiv som juggerspelare, ledat minst ett lag för flera år och många turneringar, har deltagit i  tio turneringar, har hållit flera workshops/kurser i jugger och bygga pomporna, kan spela minst två pompertyp bra (en nästan perfekt) och kan lära andra hur man spela med alla typer, känner pedagogiska och historiska ämnen väldigt mycket bra. Därför är eller har varit juggermästare, byggmästare, lagmästare och kapten. Där finns tre typ av juggermästare.

-- förening: Ledare och ordförande av en juggergrupp (idrottsförening eller föreningsavening eller obunden grupp) med minst 2 aktiva lag (alla med minst två säsonger)

-- serenis: Har framtagit jugger i sitt land eller internationell.

-- skapare ("stormästare") / Jugger Zero: En av de få första som har introducerat jugger i ett land och byggd jugger till en stabil sport i detta landet. Där finns normalt bara en eller två skapare i varje land. I Tyskland t. ex. finns en Berlin person, men också Hamburgare, för att både har introducerat jugger i landet utan att veta av varandra för många år. Både var första, men både har också fortsatt att spela och byggd jugger till idags storhet. I USA är det inte så klar för Jugger har kommit och släppts och har kommit igen, men man kan säger att där finns bara en person i Australien och Irland.

 

Patchar för att stryka på tröjor kan mann få genom Sjufo. Kontakta oss gärna!

 Patchar för att strycka på

Patchar strök på en tröja.

 

 

Almanacka

Prova på och evenemang

 

Facebook

Jugger i Sverige på facebook

 

Lagen i Sverige

karta selagen

 

 

Videoklipp

Det är jugger!

1310 navideoklipp

fler videoklipp

Studjeframjandet Örebro

JarnboasmWebbadress

 

official sponsor

Sponsor Jaktfalkarna AB filmproduktion och grafik